86

Відбувся найбільший форум року для громад від U-LEAD

Новини

Всі новини

Значний прогрес стався за останній рік у місцевому самоврядуванні в Україні. Повноваження, передані українським громадам упродовж цього періоду, збільшили не тільки їхню фінансову самостійність, але також і рівень їхньої відповідальності та виклики, з якими вони стикаються.

Тому 7-8 грудня 2021 року «U-LEAD з Європою» продовжив тему місцевого розвитку в рамках конференції «Міжнародне експертне обговорення 2021: «Партнерство для розвитку». Метою заходу було надихнути учасників конференції, даючи їм поживу для роздумів щодо співпраці між громадами.

В обговоренні взяли участь 27 експертів з п’яти країн, а долучилися до події понад 300 учасників від громад з усіх регіонів України. 

Формат конференції був гібридним: більшість спікерів перебували у студії «U-LEAD з Європою», учасники відвідали подію віртуально.

Захід складався з чотирьох тематичних блоків. Перша сесія була про місцеву економіку. На ній прозвучали такі тези:

  • Кожна громада повинна мати стратегічний план свого розвитку на законодавчому рівні. Один з пріоритетів держави - формування індустріальних парків.
  • Громада має сприяти співпраці компаній, що виготовляють продукт, роблять для нього дизайн, надають супутні послуги. Потрібно будувати “ланцюги доданої вартості” й вести для цього системний діалог з бізнесом.
  • Громада має розуміти свою конкурентну перевагу.
  • Для залучення інвесторів громади повинні будувати інфраструктуру та якісні комунікації. Важливо, щоб в громаді були майданчики, які можна підлаштувати під потреби окремого інвестора.

Також у перший день заходу обговорили соціальну інклюзію та розвиток у громадах і його важливість. Зокрема прозвучали такі думки:

  • Мобільність людей в останні роки суттєво зросла. Вони самі обирають, де їм жити. Громади в свою чергу мають подбати про комфорт для людей, тоді вони обиратимуть їх. 
  • Щоб збудувати проєкт, який має вирішувати проблеми людей з інвалідністю, варто скористатись їхнім досвідом та залучити їх до нього. 
  • Проєкти для соціальної сфери впроваджувати не дорого, якщо у вас із самого початку є бачення інклюзивності. 
  • Важливо, щоб люди з інвалідністю мали можливість працювати та заробляти собі на життя.

У межах другого дня форуму була розкрита тема: “Інфраструктура: людина та довкілля”. Успішним досвідом поводження з відходами поділився голова Іллінецької громади Володимир Ящук. За його словами, окрім програми роздільного збору твердих побутових відходів та сміттєсортувального комплексу, в громаді залучають дітей до захисту навколишнього середовища через екологічні ініціативи (збір батарейок, переробка сировини). Також влаштували толоку для комунальних служб, де задіяли велику потужну техніку. Так було звільнено від сміття 6 гектарів. І на цій території виростили великий  яблуневий сад, який уже дає врожай усій громаді

А на сесії “Цифрова трансформація на місцевому рівні” заступниця Міністра цифрової трансформації з питань європейської інтеграції Валерія Іонан анонсувала запровадження нової посади у всіх областях громад, яка сприятиме цифровізації громад: 

«Цифрова трансформація має бути свідомим вибором громади. Але якщо не розпочати цей процес зараз, то через кілька років буде пізно. Для його пришвидшення Мінцифра запровадила посади заступника з питань цифрової трансформації, які розвиватимуть цифрову інфраструктуру у громадах. Вже зовсім скоро Міністерство презентує дослідження, проведене спільно з U-LEAD щодо ключових потреб громад для впровадження цифрової трансформації», - заявила Іонан. 

Окрім головних сесій конференції, під час яких презентувалися стратегії, обговорювалися сучасні виклики і найкращі міжнародні практики, учасники мали змогу почути відповіді на цілком конкретні питання, що стосуються розвиткових проектів громад під час зустрічей «Запитай Експерта!» Наприклад: “Як розпочати переробку відходів у громаді?”, або “Як інвестувати у велосипедну інфраструктуру в громаді?” тощо.

Під час Конференції також були представлені проєкти, які розробляються у рамках Ініціативи муніципального партнерства Програми «U-LEAD з Європою» 

Докладніше тут: https://uleadiee2021.kyiv.ua/projects_ua