281

"Ми б хотіли пройти SURE-навчання раніше", - підприємці в межах EU4Business

Новини

Всі новини

Міжнародний навчальний центр Міжнародної організації праці (International Training Centre of the ILO, Italy) сертифікував в Україні 25 експертів, які можуть допомогти бізнесу стати гнучким, зменшити вразливі місця та посилити стійкість. 

Підготовче навчання українських тренерів перед сертифікацією стало можливим завдяки фінансуванню Європейського Союзу та уряду Німеччини в межах програми міжнародної співпраці EU4Business. Навчальний курс від ILO-GIZ “Стале та стійке підприємництво” (SURE) був спрямований на розвиток знань у галузі консалтингу з управління ризиками. Тренери поглиблювали свої знання щодо  розробки стратегії (документа) для зміцнення стійкості та конкурентоспроможності бізнесу, а також для підвищення ймовірності залучення можливостей (пільгового фінансування, пошуку партнерів та виходу на нові ринки тощо). 

Під час практичної частини курсу експерти принесли користь понад 1000 МСП: “Експерти SURE в Україні провели 25 тренінгових курсів та 24 публічні події (семінари та вебінари), близько 2500 годин індивідуальних консультацій для представників малого та середнього бізнесу, а також підготували 126 стратегій стійкості”, – розповідає про успіхи програми керівниця проєкту Христина Савуляк, представниця Клубу Ділових Людей Україна.

Самі експерти SURE також охоче діляться враженнями про ініціативу.

“Цей курс особисто для мене відкрив додаткові можливості консультування бізнесу, які стануть в нагоді регіональним МСП з точки зору вибудовування сталості бізнесу та зміцнення його стійкості. Вважаю, що спільнота 25 сертифікованих консультантів, які підтвердили свою кваліфікацію успішними стратегіями стійкості підприємств, які змогли по-новому глянути на процеси ведення бізнесу, є вагомим підґрунтям для розширення цього напряму консультування в Україні. 

Якщо брати підприємства, які я консультувала особисто, то 60% з них переглянули виробничі та управлінські процеси після завершення програми, 15% думають як залучити додаткові інвестиції після отримання сертифікату та погодження стратегії стійкості  SURE”, – розповідає Діна Сідаш з Дніпропетровської ТПП та Мережі ЦІПБ.

З нею погоджується і Лариса Циган з Чернігівської ТПП та Мережі ЦІПБ:

“Програма корисна тим, що вона навчила систематизувати свої знання та вміння й працювати з ризиками на випередження: бачити загрози наперед, регулювати та уникати їх. У цьому і є фішка курсу – розуміти, як за будь-яких умов бізнес може працювати без збоїв, бути стійким і стабільним, що надзвичайно актуально для України зараз. 

Одне з підприємств, з яким працювала в межах практичної частини SURE, навіть отримало грант завдяки стратегії стійкості, адже це великий плюс, коли донор бачить, що бізнес знає, як бути ефективним за будь-яких умов. 

Думаю, наявність такої стратегії має бути на рівні із сертифікатами якості, як ISO чи HACCP”.

У свою чергу, Іван Кульчицький з Агенції європейських інновацій зазначає: 

“Стійкі підприємства вкрай важливі у період криз та війн. Програма додала ресурсу малому й середньому бізнесу, який не мав коштів на залучення експертів зі стійкості. Багато МСП, які були в мене на навчанні, говорили, що хотіли б пройти таке навчання раніше, адже вони вже зіткнулися з пожежами складів та іншими втратами. Такі коментарі підсилювали цінність навчання для інших компаній, які з цими проблемами не зіштовхувалися, але вже до них готові, бо пройшли програму.   

Наприклад, компанія Леомарк/ТМ Dinmark залучила не тільки керівників, а й усю команду до розробки стратегії стійкості. Так спільними зусиллями вони згенерували інструменти пом’якшення ризиків й до кінця 2022 року їх застосували. Тепер ключові функції бізнесу, які до навчання були вразливі, захищені, й компанія продовжує працювати і через волонтерську діяльність допомагати країні”.

“Як правило, підприємці уникають розмов про ризики та кризові ситуації і зосереджені більше на стратегії розвитку, продажах, маркетингу. Та, якщо ви не готуєте своє підприємство до критичних ситуацій, це не означає, що ви їх уникнете. І, навпаки, – робота з ризиками, наприклад, за методологією SURE, може допомогти зробити ваш бізнес більш стійким, зберегти ресурси та згуртувати команду”, наголошує Костянтин Орловський з АГРІТ (Агенція інвестиційного розвитку громад і територій).

Отож управління ризиками, що є основою методології SURE, є актуальним питанням для підприємців, а особливо під час війни. Завдяки ініціативі, підготовлені 25 експертів отримали поточний досвід консультування на цю тематику в складних умовах війни, і зараз можуть бути корисними та ефективними консультантами в проєктах як для українських МСП, так і за кордоном, де наявний ризик воєнних дій чи інших нестабільних ситуацій. 

Ця ініціатива координується Клубом Ділових Людей Україна в межах програми міжнародної співпраці “EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП”, що спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини через німецьку урядову компанію Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

#eu4business, #MovingForwardTogether, #sme_support_EU_GIZ, #BIOs_support_EU_Germany_GIZ