74

Українські компанії провели понад 400 b2b зустрічей у Тбілісі, в рамках торгової місії України до Грузії.

Новини

Всі новини

Торгова місія українських виробників до Грузії спільно організована ЄБРР та Офісом з просування експорту України та спільно фінансується ЄС у рамках ініціативи EU4Business та Урядом України.

У вівторок, 17 вересня, у Тбілісі відбувся бізнес-форум Грузія-Україна в рамках торгової місії українських виробників продуктів харчування до Грузії. Подія, спрямована на обговорення та представлення нових торгових можливостей в харчовому секторі між двома країнами, зібрала близько 100 представників українських та грузинських ділових кіл.

Українська бізнес-делегація, представлена провідними експертами з харчової промисловості України та 23 українськими виробниками харчових продуктів, хлібобулочних виробів, кондитерських виробів та інгредієнтів, здорового харчування, кави та чаю, м'ясних продуктів та олій, прибула до Тбілісі з галузевою торговою місією для встановлення прямих контактів з потенційними грузинськими партнерами та представлення експортного потенціалу країни.

    

Серед учасників та доповідачів бізнес-форуму були Надзвичайний та Повноважний Посол України в Грузії пан Ігор Долхов, Президент Торгово-промислової палати Грузії пан Джорджі Пертайя, Президент Грузинської асоціації роботодавців Елгуджа Меладзе, Експертка з питань аграрної політики та продовольства України та колишня виконуюча обов'язки Міністра аграрної політики та продовольства України пані Ольга Трофімцева, керівник відділу Бізнес можливостей Офісу з просування експорту України пані Вікторія Тимцясь, директор Української ради з експорту продовольства Богдан Шаповал та багато інших.

Як зазначила одна зі співорганізаторів Торгової місії Юлія Кревська, представник ЄБРР: «Останні кілька років Банк за фінансування ЄС у рамках Ініціативи EU4Business реалізовує комплексну Програму, спрямовану на підтримку місцевих МСП в Україні та сприяє їх участі у міжнародних виставках / ярмарках та торгових місіях. Ми вже бачимо відчутні результати попередніх семи торгових місій в Ізраїлі, Німеччині, Франції та Індії, що відбулися минулого та цього року. Ми впевнені, що ця та майбутні торгові місії у 2019 та 2020 роках не стануть виключенням. Сподіваюсь, що сьогоднішня подія представить усім учасникам цінну інформацію щодо експортного потенціалу України та створить можливості для знаходження надійних ділових партнерів».

Після Форуму представники бізнесу обох країн продовжили дискусію у форматі індивідуальних B2B-сесій, та провели понад 400 зустрічей протягом шести годин поспіль про потенційне співробітництво та контракти.

За словами пані Мар’яни Каганяк, керівника групи експертів проекту «Україна: консолідація експортного потенціалу МСП та полегшення доступу на зовнішні ринки», який фінансується ЄС в рамках ініціативи EU4Business і реалізується ЄБРР, ця місія є реальною можливістю знайти потенційних партнерів для обох сторін: «Українська продукція добре відома своєю якістю та прийнятними цінами. А логістичні переваги та готовність українських виробників працювати на умовах “private label” та привабливі умови, які створює Угода про зону вільної торгівлі та Загальноєвропейська середземноморська конвенція, роблять співпрацю обох сторін надзвичайно вигідною»,- зазначила пані Каганяк.

Керівник відділу Бізнес-можливостей Офісу з просування експорту України, співорганізатор заходу пані Вікторія Тимцясь підкреслила, що всі грузинські імпортери, зацікавлені у пошуку українського постачальника, можуть отримати безкоштовну послугу сорсингу, яку пропонує Офіс: «Наші експерти можуть знайти потрібних постачальників продукції, незалежно від складності запиту грузинської компанії. Ми також перевіряємо з українськими виробниками зацікавленість у співпраці, щоб переконатися, що їхня пропозиція відповідає вимогам грузинського імпортера.

Довідка:

За статистикою, український експорт сільської продукції в 2018 році досяг 18,8 млрд. дол. США. Обсяг українського експорту сільськогосподарської продукції до Грузії у 2018 році перевищив 275 млн доларів за основними групами продуктів: тютюн та вироблені замінники тютюну, залишки та відходи, м'ясо та субпродукти, а обсяг грузинського імпорту в Україну сягала 82,1 млн. дол. США, головним чином завдяки алкогольним та безалкогольним напоям.

_________

Про ЄБРР:

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. На сьогоднішній день Банк взяв на себе сукупне зобов'язання майже 13,7 мільярдів євро в межах 427 проектів з моменту початку своєї діяльності в країні в 1993 році.

Про EU4Business:

EU4Business має на меті покращення ділового клімату країни та підтримку розвитку МСП в Україні та в регіоні Східного партнерства. Це полегшує отримання фінансування для малого та середнього бізнесу та забезпечує навчання та цілеспрямовану консультативну підтримку для бізнесу. МСП також отримують технічну підтримку та допомогу в питаннях адаптації до стандартів ЄС, збільшення експорту та використання переваг від Угоди про вільну торгівлю між Україною та ЄС.

Про Офіс з просування експорту України

Офіс з просування експорту України- це державна установа при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України, яка створена для допомоги українським експортерам у відкритті нових ринків шляхом розвитку експортних компетенцій українського бізнесу; забезпечення партнерства та співпраці між українським та іноземним бізнесом; просування української продукції та послуг за кордоном.