51

У Львові відбулась дискусія щодо створення стандартів бізнесу та системи саморегулювання

Новини

Всі новини

Чому бізнес ініціює підвищення стандартів? Бо розуміє, що підвищення якості продукції і послуг – основа конкурентних переваг і шлях до масштабування бізнесу. 

17 травня у Львові при сприянні ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» у співпраці з Клубом Ділових Людей Україна та проектом Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні «Зміцнення бізнес-об'єднань малих і середніх підприємств», який впроваджується за фінансової підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO), відбулась панельна дискусія «Адвокаційна кампанія зі створення стандартів бізнесу та запровадження системи саморегулювання».

Під час круглого столу представники бізнесу, влади та громадськості говорили про те, що зараз бізнес користується застарілими стандартами, що не дає можливості якісно контролювати та надавати послуги споживачеві. Саме тому, підняття ефективності бізнесу має йти через змінення стандартів бізнесу, через змінення мислення щодо етики бізнесу та клієнтоорієнтованість. 

Були висвітлені питання про впровадження системи саморегулювання у бізнесі в таких сферах розвитку малого бізнесу Львівщини, як: б’юті індустрії, ресторації, операцій з нерухомістю та освітніх послуг. 

«Дуже часто стандарти в бізнесі є застарілими. Зокрема, стандарти в б’юті сфері. Якщо ними користуватися і надалі, то вони не вимагатимуть стерилізації. Відповідно, споживачі не матимуть жодної гарантії у якості цього продукту. А для нас, важливо, щоб наші споживачі отримували якісні послуги, а для цього потрібно  підвищувати стандарти якості», - зазначила виконавчий директор ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» Юлія Заїка.

Голова Клубу Ділових Людей Україна Микола Савуляк під час доповіді закцентував на важливості розробки загальних стандартів бізнесу в сферах дотичних до життя і здоров’я людини. Також голова Клубу наголосив на тому, що стандарти в бізнесі дуже часто поєднанні з етикою. Відповідно, якщо люди дотримуються бізнесової етики, то в них апріорі стоїть «не зашкодити», а якісно його обслужити. 

Засновник холдинг професійних послуг «Західна консалтингова група» Олексій Яновський відзначив перспективи розвитку галузевих бізнес-об’єднань в Україні. 

На думку Олексія Яновського, дуже важлива діяльність cаморегулівних організацій за напрямами, які на даний час неповною мірою охоплені діяльністю Держпродспоживслужби України.

Також під час круглого столу представники бізнесу представили успішні практики діяльності своїх галузевих асоціацій.  А також поділилися методами налагодження ефективних комунікацій з органами державного управління, які дозволяють ефективно вирішувати суспільні проблеми та ефективно лобіювати інтереси бізнесу. Зокрема, представник будівельного кластера «Будіндустрія» Ростислав Вороновський розказав про роботу фокус-групи підприємців, які готові змінювати та підвищувати стандарти професії «маляр», щоб на виході з професійної освіти, мати кваліфікованого працівника.

Був представлений й досвід діяльності Львівського регуляторного хабу та позитивні практики у Львівській області стосовно формування культури бізнесу і культури споживача. 

Керівник Аналітично-адвокаційного центру «Львівський регуляторний хаб» Тарас Хавунка своєму виступі зазначив, що уже подана постанова на сесію міської ради щодо налагодження та відпрацювання стандартів становлення літніх майданчиків. Наступний крок – створення робочої групи до якої увійдуть представники бізнес-структур. 

Представник Львівської міської ради Галина Заяць та представник Львівської обласної державної адміністрації Степан Куйбіда зазначили, що стандарти є важливими для бізнесу. Тому у місті розвивають галузеві кластери. 

В рамках заходу були обговоренні можливості впровадження системи саморегулювання бізнес-спільноти шляхом створення Асоціації, яка буде в змозі встановлювати власні правила гри, створювати умови та стандарти ринку, боротися з тіньовим бізнесом та корупцією.

ДОВІДКА

Панельні дискусії  «Адвокаційна кампанія зі створення стандартів бізнесу та запровадження системи саморегулювання» уже відбулися у Харкові, Вінниці, Києві та Чернівцях. 

Круглий стіл «Адвокаційна кампанія зі створення стандартів бізнесу та запровадження системи саморегулювання» організовано ГО «Ліга ділових та професійних жінок України» у співпраці з Клубом Ділових Людей Україна та проектом Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні "Зміцнення бізнес-об'єднань малих і середніх підприємств", який впроваджується за фінансової підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO).

Основні завдання дискусійної платформи:

  • створення ефективних, діючих, якісних правил гри, акцептованих всіма зацікавленими сторонами (влада, бізнес, ЗМІ, споживач). Це головна умова успішності;
  • формування культури ведення бізнесу та споживацької культури, здорової конкуренції;
  • відкоригувати механізми державної регуляторної політики.