35

У Львові обмінялись досвідом представники Громадських Рад із Сходу України

Новини

Всі новини

У липні Львів та область відвідали представники Громадських рад із Донеччини та Луганщини. Подія відбулась у рамках Програми «Відновлення та розбудова миру», який реалізується ПРООН за підтримки Швейцарської Конфедерації та Уряду Швеції. Зокрема, координаторами візиту були Ірина Жученко, радник з питань управління ПРООН та Роман Хімка.

21 червня у Львівській обласній державній адміністрації презентували третю хвилю бізнес-інкубатора «Новий відлік» – програму підтримки малого бізнесу та самозайнятості для населення, яке найбільше постраждало від конфлікту на Сході України. Проект організовує ГО «Клуб Ділових Людей» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». 

Учасники відвідали Ходорівську та Давидівську об’єднані територіальні громади. Під час візиту вони ознайомились з історією їхніх створень та розвитку. А також  про принципи функціонування ОТГ, формування та розподіл бюджету, обговорили проблеми та нюанси на прикладі Ходорова та Давидова.

Також ознайомились із роботою Громадської Ради при ДФС, представники якої поділились результатами своєї діяльності і варіантами вирішення проблем, з якими стикається громадськість.

12 липня учасники заходу зустрілись із головою Львівської ОДА Олегом Синюткою, який наголосив на важливості співпраці влади та громадськості.

Також відбулося спільне засідання із Громадською Радою при ЛОДА. Де обговорювали  побудову стратегії діяльності громадських рад, обмінювалися досвідом із безпеки та ділились напрацюваннями у розвитку громадянського суспільства. Чимало уваги учасники приділили інформуванню про те, як вирішувати проблеми  в середині громад.

«Наша мета – об’єднання громадських організацій Львівської області із Сходом України для обміну досвідом, для побудови громадянського суспільства. Дуже важливо, щоб розвивались громадські ради, адже вони також сприятимуть розвитку малого бізнесу, тому що коли не буде співпраці між громадою і владою, то ми не зможемо побудувати успішне суспільство. Найголовніше, що експерти з різних середовищ є фахівцями своєї справ і можуть давати актуальні поради управлінням. Переконана, львівський досвід буде актуальним і для інших областей України», - розповідає Оксана Кулеба, офіційний представник голови ГО «Клуб Ділових Людей».

Представники громадських рад відвідали різні види ЦНАП, які функціонують у Львові та Львівській області. Зокрема, на районному рівні ознайомились із діяльністю Миколаївськго ЦНАПу. Працівники центру розповіли про принципи роботи, системи захисту від кібер-атак та електронний документообіг.

Про історію створення ЦНАПів розповів Ярослав Хауляк, представник ГО «Центр громадської адвокатури».

Окремий блок було присвячено висвітленню принципам роботи Громадських Рад при Львівській міській раді.

«У Львівській міській раді громадські ради є профільними, тобто вони спеціалізуються на певних сферах і, відповідно, дають свої пропозиції і рекомендації щодо покращення роботи управління. Основними завданнями громадських рад є надання пропозицій, рекомендацій щодо покращення якості та ефективності діяльності управлінь, участь у розробці нормативних актів та пріоритетів співпраці міста з громадськими організаціями та розробці стратегії розвитку профільних галузей. Кількість учасників однієї громадської ради коливається від 5 до 27, залежно від сфери діяльності», - зазначив представник мера Орест Файфурка .

В останній день зустрічі розповіли про партисипативний бюджет, його інструменти впровадження та інвестиції для своїх громад.

До організації візиту долучились Львівська обласна державна адміністрація, Львівська міська рада, ГО "Розвиток громади",  ГО "Центр громадської адвокатури", представники Ходорівської та Давидівської ОТГ, радник Голови ЛОДА Віталій Корецький та ГО "Клуб Ділових Людей".