47

Шляхи розвитку: Форум «Бізнес-об’єднання ― драйвер бізнесу» зібрав понад 180 представників бізнесу та бізнес-асоціацій

Новини

Всі новини

В умовах постійних змін для підприємців та лідерів бізнес-об’єднань важливо мати певні точки опори і ресурси, аби протистояти сучасним викликам суспільства. Саме тому форум «Бізнес-об’єднання ― драйвер бізнесу», що відбувся онлайн 12 листопада, став платформою, що об’єднала понад 180 представників бізнесу та бізнес-асоціацій для обміну досвідом, генерування нових ідей та пошуку ефективних рішень. Вітальним словом форум відкрили Олеся Залуська, заступниця директора Програми USAID Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ) та  Микола Савуляк, голова Клубу Ділових Людей України. Подія організована Клубом Ділових Людей Україна в рамках Програми USAID “Конкурентоспроможна економіка України” (КЕУ). 

Владлен Сисун, координатор проекту ПРООН «Програма з розвитку спроможності членських бізнес-об’єднань малого і середнього бізнесу» значну увагу приділив функціонуванню бізнес-асоціації та відмінності між членською та сервісною моделлю. Однією із тез спікера було те, що лідерам бізнес-асоціацій не варто декларувати виконання всіх запитів бізнесу, а фокусуватись на декількох пріоритетних напрямах. 

Любомир Чорній, керівник напряму з покращення бізнес-клімату Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), розповів про забезпечення різних джерел доходів бізнес-об’єднань. Також Любомир поділився інформацією про можливості для розвитку бізнес-асоціацій Програми USAID КЕУ. 

Ігор Гут, системний дослідник конкуренції, експерт зі стратегічного маркетингу та ефективності бізнес-моделі представив так звану карту актуальних трендів розвитку бізнесу та бізнес-об’єднань в Україні та світі.  

Анастасія Баклан, фахівчиня CIPE розповіла про співпрацю бізнес-об’єднань з грантовими фондами. Спікерка  говорила про напрями діяльності СІРЕ у розвитку бізнес-об’єднань в Україні та поділилась критеріями оцінки спроможності бізнес-об’єднання при видачі грантів. 

Андрій Ворфоломеєв, директор Центру ресурсоефективного та чистого виробництва (Центр РЕЧВ) у своєму виступі говорив про можливості для бізнес-об'єднань та промисловості в рамках проекту UNIDO. 

Віра Сиряміна, губернаторка Дистрикту 2232 Ротарі Інтернешнл, розповіла про основні напрями діяльності бізнес-спільноти та можливості для розвитку  її учасників. 

На дискусії «Адвокація ― одна із ключових функцій бізнес-об’єднання» експерти Катерина Глазкова, директорка «Української Спілки Підприємців», Мар’яна Луцишин, керівниця «Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації» і Тарас Хавунка, керівник Львівського Регуляторного Хабу» обговорювали можливості бізнес-об’єднань впливати на рішення влади та відстоювати інтереси бізнесу.  

Форум, незважаючи на онлайн-формат, став гарною нагодою обмінятися думками щодо важливості розвитку бізнес-об'єднань, зрозуміти, які помилки найчастіше допускаються бізнес-об'єднаннями, що заважають ефективно надавати послуги своїм членам, тим самим допомагаючи їм зростати, - зазначила Ольга Красовська, старша консультантка з питань політики розвитку МСП у FORBIZ.

Під час дискусії «Ділова репутація як нематеріальний капітал бізнесу та бізнес-асоціації» експерти Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової Палати України та Антоніна Прудко, голова Секретаріату Всеукраїнської Мережі Доброчесності та Комплаєнсу (UNIC) говорили про важливість формування позитивної ділової репутації та інструменти управління нею в бізнес-асоціації. 

Під час нетворкінгу учасники змогли налагодити ділові контакти з іншими представниками бізнесу та бізнес-об’єднань, обмінятись досвідом. 

Учасники форуму переглянули ролики в яких зібрані успішні практики світових та національних бізнес-асоціацій. Власне, відео посилили розуміння, що бізнес-асоціації – механізм, завдяки якому одні підприємці знаходять ідеї для інвестування, а інші – фінансовий капітал; підсилюють ділову репутацію своїх членів; створюють платформу для комунікації та відстоюють інтереси бізнесу. 

Бути підприємцем – це круто! Бути членом бізнес-об’єднання – це вигідно! Керувати бізнес-об’єднанням – це варто часу та зусиль!