53

Прес-конференція з нагоди презентації підсумків проекту "Адвокація для розвитку торгівлі" та підписання Меморандуму

Новини

Всі новини

Пост-реліз

26 липня Львівській міській раді відбулася прес-конференція ГО "Клуб Ділових Людей" з нагоди закінчення проекту «Адвокація для розвитку торгівлі», який проходить у межах ініціативи «Діалог зі сприяння торгівлі» за сприяння Європейського Союзу та підтримки Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД).  На прес-конференції голова Клубу Ділових Людей Микола Савуляк та начальник управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ольга Сивак представили результати проекту,  проанонсували подальші кроки у напрямку роботи над покращенням умов експортно-імпортної діяльності малого бізнесу на Львівщині та підписали Меморандум про партнерство. 

Пост-реліз

26 липня Львівській міській раді відбулася прес-конференція ГО "Клуб Ділових Людей" з нагоди закінчення проекту "Адвокація для розвитку торгівлі",  який проходить у межах ініціативи «Діалог зі сприяння торгівлі» за сприяння Європейського Союзу та підтримки Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). На прес-конференції голова Клубу Ділових Людей Микола Савуляк та начальник управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Ольга Сивак представили результати проекту,  проанонсували подальші кроки у напрямку роботи над покращенням умов експортно-імпортної діяльності малого бізнесу на Львівщині та підписали Меморандум про партнерство. 

У рамках проекту "Адвокація для розвитку торгівлі" Клубом Ділових Людей було проведено опитування суб'єктів ЗЕД у Львівській області та організовано три круглих столи, на яких представники малого бізнесу спільно з владою та митницею обговорювали найболючіші проблеми, з якими вони стикаються у своїй експортно-імпортній діяльності, та почали роботу над напрацюванням механізмів для їхнього попередження та усунення.

У результаті проведених круглих столів львівські підприємці виділили ряд наступних проблем:

1. Непрозоре інформування щодо використання торгівельних квот.

2. Відсутність достатньої поінформованості щодо можливостей міжнародних заходів.

3. Незрозумілий процес сертифікації для малого бізнесу.

4. Брак інформації з чітко прописаними механізмами роботи у сфері експортно-імпортної торгівлі.

5. Брак інформації з чітко прописаними механізмами роботи у сфері експортно-імпортної торгівлі.

6. Відсутність торгових представництв України закордоном або відсутність поінформованості щодо 
    їх діяльності для бізнесу.

7. Некомпетентність брокерів та брокерських агентств.

8. Неузгодженість законодавчого регулювання для проходження перевірок у різних 
    контролюючих органах.

9. Значна кількість контролюючих органів та довга тривалість перевірок.

10. Незрозумілість бізнесом процедури проходження електронного декларування.

11. Непрозорий процес визначення коду товару.

12. Незрозумілий алгоритм визначення митної вартості.       

13. Неузгоджене співвідношення кодів України-Європи.

Ольга Сивак наголосила, що визначення цих проблем є дуже важливим, але попереду ще є значно складніша робота, адже ці проблеми треба долати.  "Вже цієї осені ми з Клубом Ділових Людей плануємо низку інформаційних семінарів, тому що насправді, ресурсів є дуже багато, але ми не знаємо, як їх правильно використовувати. Сьогодні є фонди, які дофінансовують половину вартості участі українських підприємців-виробників у міжнародних у виставках, адже все-таки, для малого бізнесу така участь є доволі витратною. Ми заплануємо навчальний семінар про те, як правильно підготуватися до такої виставки, а також працюватимемо над тим, щоб запланувати галузеві семінари. Нам важливо також працювати над створенням фокус-груп для кожної галузі, щоб, можливо, спільно виходити на зовнішні ринки".

Микола Савуляк розповів також, що у результаті роботи проекту, Клубом Ділових Людей було створено карту стейкхолдерів Львівської області, яка включає в себе всіх основних гравців, що впливають на діяльність малого та середнього бізнесу регіону у сфері ЗЕД. Також у процесі дискусій згенеровано низку рекомендацій, які допоможуть суттєво спростити процес ведення діяльності у сфері ЗЕД та зробити його максимально чітким та прозорим. Микола Савуляк наголосив, що вже восени Клубі  буде проведена серія навчально-презентаційних заходів, кожен із яких матиме на меті представити експортно-імпортні можливості окремих європейських країн, та познайомити охочих із їхнім законодавством та особливостями ведення бізнесу.  Серед ініціатив також створення інформаційної довідки про використання торгівельних квот та корисних ресурсів, де можна знайти інформацію для різних груп товарів та формування робочої групи із залученням представників відповідних державних контролюючих органів для внесення змін у чинне законодавство.

 

Деталі проекту за посиланням 

За детальнішою інформацією звертайтеся:

Оксана Кулеба, +38 096 957 24 07

[email protected]