89

Медичний бізнес Львівщини об’єднується в кластер заради спільної мети

Новини

Всі новини

Кластер – це про новий ритм життя львівського медичного бізнесу. Він об’єднав підприємців регіону задля спільної мети – зробити Львів медичною столицею України. Та усе починалося з маленької ідеї, яка, як іскра, загорілася на одному з форумів, що мав назву “Тренди ринку в медичній галузі”. Цей захід був реалізований в рамках ініціативи COVID-19 БІЗНЕС-КЛІНІКИ проєкту «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», що спільно фінансується Європейським Союзом і урядом Німеччини та реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Як це відбувалося, читайте в розмові з головою Клубу Ділових Людей Україна – Миколою Савуляком. 

Форум, що надихнув на створення кластеру

Тоді на форумі було близько сотні підприємців, представників медичного бізнесу з різних регіонів України, але більша частина учасників саме зі Львова і Західної України. Одним із ключових завдань форуму було створення так званої «картинки майбутнього» – бачення, як буде виглядати медична галузь через 2 роки. А після його закінчення ми зустрілися з групою ініціативних підприємців Львова та почали обговорювати питання: а може би щось створити разом, що б допомагало приватному медичному бізнесу в регіоні.

Перший крок – інформаційна кампанія 

Ми провели низку дискусійних зустрічей, під час яких обговорювали потенційні проблематики медичного бізнесу, як би міг виглядати медичний кластер, чим він мав би займатися, на кого фокусуватися, де його межі тощо. Ми «простукали» майже 400 медичних бізнесів Львівської області. Про те, що такий кластер буде створюватися, чули майже всі.

Презентація кластеру

В кінці квітня ми провели ще одну офіційну зустріч, де були присутні близько 70 медичних бізнесів, та презентували напрацьоване бачення, як буде виглядати кластер: напрями, цінності, концепцію, послуги тощо. Також на цю зустріч ми запросили представників влади та міжнародних організацій, які займаються підтримкою кластерів: GIZ, USAID, ПРООН. Наші міжнародні партнери зіграли важливу роль – підвищили мотивацію підприємців об’єднуватися. Адже це перспективно, таку практику вже давно використовують в Європі. Від GIZ виступав доктор філософії Ніколас Рюффер і, оскільки він спеціалізується саме на розвитку кластерів, то тут була цінна його репутація та компетенції.

Старт, якого всі так чекали 

52 організації вирішили долучитися на старті кластеру. 3 червня в ресторані готелю Жорж у нас відбулися загальні збори, на яких кластер був офіційно створений. З того моменту пройшло чотири місяці, тож ми запустили низку послуг та ініціатив: кластер почав розробку і запуск етичного кодексу та корпоративної культури львівського медичного бізнесу; запроваджено регулярні навчальні і нетворкінгові події (семінари, відвідини бізнесів, практикуми); працюємо над напрямом бізнес-можливостей (інформуємо про гранти, тендери, стажування та інше); розвиваємо напрям підбору експертів та підрядників; запустили школу підготовки медичного бізнесу до державної акредитації тощо. 

Перспективи для бізнесу та плани на майбутнє

Наша мета – зробити Львів медичною столицею України. Для цього ми хочемо об’єднати щонайменше половину медичного бізнесу Львівщини і створити групу сервісів та проєтів, які сприятимуть розвитку приватної медицини в регіоні. Чому варто долучатись до кластеру? З одного боку, учасники кластеру отримують різні сервіси і це пряма вигода для них. З іншого боку, кластер сприяє покращенню бізнес-клімату для медичної галузі регіону. Коли ми разом, тоді можемо зробити те, що викликає подив і повагу.