82

Юрій Дідевич, СІМ: “Запорука успішного партнерства — спільні інтереси і цінності”

Новини

Всі новини

Сьогодні розуміння необхідності вирішення соціальних, економічних, політичних питань все більше набуває глобального характеру. Їх універсальність дозволяє країнам застосовувати спільні рішення незалежно від географічного розташування. Разом з тим, усі країни володіють різними можливостями та ресурсами, тому важливу роль відіграє міжнародне співробітництво. Власне, партнером Клубу Ділових Людей Україна, що сприяє росту і розвитку організації, є Центр міжнародної міграції та розвитку (Centrum für internationale Migration und Entwicklung – робоче об’єднання GIZ (товариства міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GIZ GmbH) і Центрального управління з відрядження фахівців за кордон Федерального агентства праці Німеччини (ZAV BfA).Скорочено СІМ.

Юрій Дідевич — координатор програми “Міграція заради розвитку” в СІМ, що впроваджується в Україні за дорученням німецького уряду, — ділиться досвідом міжнародного співробітництва, розповідає про реінтегрованих CIM експертів та інші напрями співпраці в Україні. 

Реінтеграція експертів — інструмент для імплементації міжнародного досвіду і розвитку країни

“Міграція заради розвитку” — програма, яка реалізується в Україні за дорученням німецького уряду. Метою програми є підтримка країн, котрі розвиваються або знаходяться в стані перехідної економіки. Такі країни потребують не тільки технологічних ресурсів, а й іноземних кваліфікованих кадрів або національних спеціалістів, що навчались за кордоном. Одним із напрямів “Міграції заради розвитку” є підтримка реінтегрованих СІМ експертів. Програма допомагає спеціалістам, котрі навчались/працювали в Німеччині, але прагнуть повернутись на Батьківщину, аби працювати в сферах Цілей сталого розвитку ООН (ЦСР). В Україні з 2008 до 2018 року отримали підтримку 73 реінтегровані експерти.

Учасниками програми також стали проект-менеджери Клубу Ділових Людей Україна Олександр Марусяк (Мюнхен) та Леся Соколик (Берлін). В рамках Програми міграція заради розвитку СІМ здійснює фінансову підтримку експертів, забезпечує облаштування робочого місця, а також технічне обладнання. Що найважливіше, після повернення в Україну завдяки здобутому досвіду в Німеччині співробітники Клубу працюють для побудови сильної європейської демократичної країни через розвиток малого та середнього бізнесу. Власне, така діяльність є одним із способів досягнення Цілей сталого розвитку.

Ми віримо, що завдяки вибору правильної сфери діяльності і правильного працевлаштування можна отримати хороші результати, адже і одна людина може впроваджувати зміни, — відзначив Юрій.

Окрім підтримки реінтегрованих СІМ експертів, програма “Міграція заради розвитку” діє ще у двох напрямках: підтримка короткотермінових СІМ експертів (від 3 тижнів до 6 місяців) і підтримка проектів українських мігрантських організацій Німеччини (якщо такий проект реалізується разом із партнерською організацією в Україні).

Співпраця Клубу Ділових Людей Україна та СІМ: на шляху реалізації ЦСР 

У своїй роботі CIM приділяє велику увагу міжнародному співробітництву заради реалізації Цілей сталого розвитку. Саме тому партнерство з CIM для Клубу Ділових Людей Україна є дуже важливим. Ми пишаємось співпрацею з організацією, діяльність  якої не тільки дотична до нашої, але й направлена на сприяння суспільним змінам в Україні і розвитку її соціального та економічного потенціалу.

Партнерство Centrum für international Migration und Entwicklung (CIM) і Клубу Ділових Людей Україна стало продуктивним насамперед через спільні інтереси, цінності і діяльність організацій, спрямовану зокрема на досягнення Глобальних цілей ООН, — зауважив Юрій Дідевич.

Коротка довідка

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH підтримує уряд Німеччини в досягненні цілей у сфері міжнародного співробітництва заради сталого розвитку. Пріоритетними напрямами співпраці Німеччини з Україною є: ефективне державне врядування, енергоефективність, сталий економічний розвиток. Німецька співпраця також охоплює подолання кризової ситуації на сході країни. При цьому особлива увага приділяється підтримці українських громад, що прийняли внутрішньо переміщених осіб. 

“Цілі сталого розвитку” (ЦСР) або Глобальні цілі — 17 ключових напрямків розвитку країн, ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку.