49

"Індекс малого бізнесу": індикатор основних тенденцій бізнес-середовища

Новини

Всі новини

2 жовтня у Малій сесійній залі Львівської міської ради відбулася презентація результатів масштабного опитування 450-ти підприємців Львова. Опитування здійснювалося в рамках спільного проекту ГО «Клуб Ділових Людей» та Програми USAID «Лідерство в економічному врядуванні», що виконується Фондом Східна Європа та мережею партнерських організацій.

На основі першого етапу дослідження, що тривав з 1 липня по 10 серпня 2017 року, було створено «Індекс малого бізнесу» - унікальний репрезентативний матеріал, що висвітлює основну проблематику, настрої та тенденції розвитку малого бізнесу у нашому місті. Отримані дані потрапили в аналітичну брошуру «Small Business Index 2017 III».

«Цим проектом ми плануємо створити «голос  малого бізнесу» в регіоні, а надалі і в Україні: Індекс має дати розуміння, «як себе почуває» малий бізнес і що він планує (тенденції, мотиви, настрої)», - каже Микола Савуляк, Голова ГО «Клуб Ділових Людей».

Індекс Малого Бізнесу показує реальні тенденції та настрої в малому бізнесі у Львові. Одержані результати свідчать про те, що малий бізнес у Львові розвивається у досить складних умовах та має дуже стриманий характер росту.

Аналітичні дані Індексу Малого Бізнесу послужать:

  • керівникам малого бізнесу для прийняття стратегічних рішень, спираючись на тренди та настрої на ринках, що відображені в Індексі;
  • державним органам для формування максимально ефективної цільової політики та інструментів сприяння розвитку малого бізнесу;
  • бізнес-асоціаціям, галузевим спілкам та бізнес-клубам для кращого розуміння потреб своєї цільової аудиторії та для мотивації до подальшого ведення та розширення своєї діяльності, адже їх роль в розбудові малого бізнесу важко переоцінити;
  • міжнародним організаціям, інвестиційним фондам та іншим організаціям економічного розвитку країни для розуміння реального клімату малого бізнесу та розробки ефективних програм та проектів.

«Мені було дивно, що в торгівлі, в сфері послуг і у виробництві найнижчим показником був доступ до інформаційних ресурсів. Це такі речі, які ми, насправді, можемо змінити. Якщо це одна з ключових проблем для бізнесу, то в нашиш силах її вирішити», - зазначає  Вікторія Довжик, голова постійної комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради, радник міського голови Львова.

«Індекс малого бізнесу» - і справді унікальний проект, що дозволяє тримати руку на пульсі макроекономіки міста та інтегрувати в розвиток бізнесу якомога більше підприємців. Тож ініціатори проекту вірять, що з часом такі опитування стануть поширеною практикою і в інших містах України. Бо саме від розуміння потреб бізнесу, від взаємодії всіх ланок суспільства залежить те, наскільки успішною буде економіка нашої країни.