50

Бізнес України може вийти із «тіні» за умови покращення бізнес-клімату

Новини

Всі новини

Тінізація зарплат вважається суттєвою проблемою не лише в Україні, а й у всьому світі. Але чому тіньовий бізнес розвивається та як сприяти утилізації цієї проблеми!  Про це, 4 липня, під час прес-конференції «Як зарплата в конвертах впливає на економіку країни», говорили експерти. 

Якщо запитати багатьох підприємців, чи був би їх бізнес рентабельний, якщо б вони сплатили усі податки, в більшості випадків відповідь буде – ні або не знаю! За таких умов ми би просто втратили половину діючого бізнесу. І це - реальність. Ми згодні з тим, що податки потрібно платити. Але це має бути на певних умовах. Якщо держава прагне 100% сплату податків, то натомість, бізнес мав би отримати більший доступ до кредитів, до грантових проектів, кращі доступи до лізингу, до інновацій. На жаль, ми цього сьогодні не бачимо, а це має бути взаємопов'язане, - таку думку висловив Голова Клуб Ділових Людей Україна Микола Савуляк.

Також у прес-конференції взяли участь кандидатка державного управління Зоряна Бурик та Член ГО «Комітет підприємців Львівщини» Роман Зафійовський. 

Сьогодні в Україні вдаються до заходів, якими планують сприяти вирішенню ситуації, пов’язаної із нелегальною виплатою зарплат громадянам України. Зокрема, впровадили реформу податкової системи, одним із напрямків якої, за словами Зоряни Бурик, є електронізація, доступність та відкритість до громадян, обслуговування фінансової звітності. Таким чином, фахівці сподіваються на покращення роботи податкової системи та пов’язаних із нею сфер.

За даними дослідження, сьогодні в Україні близько 45-50% заробітної плати виплачується «у конвертах». 

Проблема зарплати в тіні на 90% полягає в загальній недовірі всього суспільства до державного апарату. Впродовж 20 років незалежності громадяни, що отримали владу внаслідок виборів або через отримання державної посади, думають тільки про майбутні вибори і кредити міжнародних фінансових організацій. Держава повинна мотивувати те, щоб кожен працездатний громадянин був свідомий того, що повинен платити податки, а потім мати можливість спитатись, куди були витрачені ці кошти, – розповів член ГО «Комітет підприємців Львівщини» Роман Зафійовський.

На думку експертів, проблему треба вирішувати на загально державному рівні. Окрім того, кожен громадянин України повинен розуміти серйозність і важливість сплати податків.

Ми повинні розуміти, що держава – це ми з вами, це громадяни. Будь-яке підприємство чи установу формують працівники. Так само і ми формуємо державу. Має бути діалог, відкритість, але починати потрібно із самих себе. Тобто, має бути консолідована відповідальність: роботодавець та працівник, – зазначила кандидатка державного управління Зоряна Бурик.

На сьогодні є кілька варіантів, як вирішити проблему з «тіньовим» бізнесом. Впершу чергу, це часткове перекладання відповідальності на самих суб’єктів, щоб в легалізації доходів був зацікавлений працівник в цих виплата. Окрім того, потрібно продовжувати реформування податкової системи. Ну і третій шлях – монетизація пільг, щоб звільнити Фонд занятості від працівників, що реально не хочуть офіційно працевлаштовуватись, – додав Роман Зафійовський.