36

Бізнес Львівщини обговорив проблеми експортно-імпортної діяльності

Новини

Всі новини

25 квітня у Клубі Ділових Людей відбувся круглий стіл «Адвокація для розвитку торгівлі», який проходить у межах ініціативи «Діалог зі сприяння торгівлі» за сприяння Європейського Союзу та підтримки Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). На засіданні представники малого та середнього бізнесу спільно обговорили актуальні проблеми, з якими вони стикаються у своїй зовнішньоекономічній діяльності. Загалом у роботі взяли участь понад 30 представників малого та середнього бізнесу.

25 квітня у Клубі Ділових Людей відбувся круглий стіл «Адвокація для розвитку торгівлі», який проходить у межах ініціативи «Діалог зі сприяння торгівлі» за сприяння Європейського Союзу та підтримки Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). На засіданні представники малого та середнього бізнесу спільно обговорили актуальні проблеми, з якими вони стикаються у своїй зовнішньоекономічній діяльності. Загалом у роботі взяли участь понад 30 представників малого та середнього бізнесу.

Адвокація

Серед запрошених гостей були регіональний менеджер Західноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації Мар’яна Луцишин, начальник управління промисловості і підприємництва департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації Андрій Кісера, представник ГО «Центр громадської адвокатури» Ярослав Хауляк та інші.

У результаті роботи круглого столу, учасники закцентували на таких найболючіших для малого та середнього бізнесу проблемах:

  • брак інформації з чітко прописаними механізмами роботи у сфері експортно-імпортної торгівлі;
  • відсутність консультаційних центрів та центрів захисту суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності;
  • значна кількість контролюючих органів та довга тривалість перевірок;
  • непрозорі та незрозумілі для підприємців підходи до визначення митної вартості та кодів товарів;
  • неправильна імплементація чинного законодавства та нерозвиненість митної інфраструктури;
  • відсутність регульованого законодавства щодо термінів продажу валюти;
  • некомпетентність українського бізнесу у питаннях маркетингу свого продукту, позиціонування та нішування на іноземних ринках, проведення переговорів та знання законодавчих норм інших країн.

Представники владного сектору зауважили, що для них дуже важливо чути про проблеми бізнесу, бо часто вони навіть не знають про реальну ситуацію і перешкоди.

«Нам потрібно чути голос бізнесу для того, щоб ми розуміли, чи проблеми є, чи їх немає. Наприклад, з позиції обласної адміністрації: якщо я не знаю про те, що роблять якісь платні перевірки товарів, то я не можу в цьому напрямку впливати на митницю. Тому нам важливо чути про конкретні проблеми, з якими ви стикаєтеся. Подавайте свої скарги у департамент економіки ЛОДА, і ми спільно працюватимемо над їх вирішенням», – зазначив начальник управління промисловості і підприємництва департаменту економічної політики Львівської обласної державної адміністрації Андрій Кісера.

Менеджер західноукраїнського офісу Європейська Бізнес Асоціація Мар'яна Луцишин звернула увагу на ефективність та дієвість заходів такого формату, бо вони дають змогу малому бізнесу висловити свої занепокоєння, поділитися власним досвідом і задуматися над речами, на які вони не звертали увагу. Вона також закликала учасників до активних дій у проблемних напрямках.

«Мені сумно чути  фразу про те, що ми не в силі впливати на зовнішньо економічну діяльність. Насправді, одна людина може створити історію. Тому чому би цілий Клуб не створив історію і не змінив ситуацію з малим бізнесом у нас в регіоні. Я очікую не опускання рук, а активної роботи, яка обов'язково дасть результати», – заявила Мар’яна Луцишин.

Представники громадського сектору теж високо оцінили роботу круглого столу і наголосили на важливості роботи у напрямку законодавчих ініціатив:

«Треба організовувати більше таких зустрічей, щоб можна було грамотно формулювати проблеми і працювати над їхнім вирішенням. Для мене, як представника громадського сектору, важливо, щоб у підсумку роботи відбулася імплементація законодавчих змін, бо вони є тим фактором, який усталює норми поведінки для всіх гравців. І хоча період законодавчих змін є довшим, але він є більш стабільним і більш загальним для всіх учасників», – підсумував Ярослав Хауляк, представник ГО «Центр громадської адвокатури».

Круглий стіл забезпечив спілкування між людьми, які є цільовою аудиторією тих механізмів і процедур, які застосовуються у експортно-імпортній діяльності.

«Нам вдалося створити не просто дискусію, а робочу групу, що буде спільно працювати над вирішенням важливих проблем», – відзначив голова Клубу Ділових Людей Микола Савуляк.

Протягом вже наступного місяця в рамках проекту буде проведено структурування окреслених проблем і визначено інституції, в межах компетенції яких є інструменти для їхнього вирішення. Клуб Ділових Людей організує зустрічі зі стейкхолдерами:  з представниками митниці, ДФС, облдержадміністрації, громадських організацій, щоб чітко прописати план подальших дій для кожної структури у всіх пріоритетних напрямках. Важливим партнером у цьому проекті Європейська Бізнес Асоціація, які вже не перший рік працюють у даній тематиці і мають значний доробок.

«Ми також почнемо планувати інформаційні заходи для малого бізнесу щодо тих питань, у яких їм бракує інформації. Для мене особисто було несподіванкою те, що підприємці не знають, як шукати партнерів закордоном, як правильно визначати коди товарів та митну вартість, що таке "єдине вікно", де знайти брокера тощо. Ми плануємо робити проекти, які будуть вчити підприємців позиціонувати свій товар і послуги на ринку, виводити його на певні якісні характеристики, шукати ніші закордоном і розвивати у підприємців ті soft skills, яких їм сьогодні дуже бракує», – відзначив Микола Савуляк.

Усі учасники круглого столу поділилися досвідом, наболілими проблемами, і домовилися й надалі докладати максимум зусиль для покращення ситуації у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Пріоритетними для подальшої роботи вони визначили інформаційно-освітній напрям, щоб збільшити обізнаність про можливості та вимоги ринку серед самих малих підприємців, та напрям роботи з митницею для оптимізації процесів визначення митної вартості та кодування товарів.

Наступний круглий стіл відбудеться вже 23 травня. Його робота буде спрямована на розробку конкретного плану дій по кожному із пріоритетних питань, у яких можна розраховувати на позитивний результат. З програмою заходу можете ознайомитися за посиланням: https://goo.gl/KeWL6X.

Цей захід (прес-конференція, семінар, тренінг тощо) був підготовлений за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid). Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і жодним чином не відображають точку зору Європейського Союзу.

За детальнішою інформацією і з питань реєстрації на круглі столи звертайтеся:

Оксана Кулеба,
офіційний представник Клубу Ділових Людей з питань партнерства

+38 (096) 957 24 07
[email protected]