62

Андрій Садовий запрошує бізнес «посидіти в штанах» службовця чи місцевого депутата і обіцяє раз у місяць діалог з львівськими підприємцями.

Новини

Всі новини

Сьогодні відбулась онлайн-зустріч мера Львова з представниками малого та середнього бізнесу, які є учасниками Клубу Ділових Людей Україна. Міський голова розповів про можливий сценарій для бізнесу, який все ще є заручником карантинних обмежень. 

Я розумію, що бізнесу не легко. Втім ситуація наразі не є чітко передбачуваною, адже чим більше тестів роблять медики, тим більше хворих виявляють у Львові. Які наслідки спричинить відкриття кордонів і міграція людей – також складно зрозуміти. Потрібно просто усім готуватись до життя у варіанті особистої відповідальності за безпеку. Разом з тим хочу заспокоїти представників бізнесу, які чекають, що от-от дозволять відновити роботу. Нині рівень смертності у Львові складає 2,5 відсотки від усього місцевого населення. Це середньостатистична смертність за останні 10 років. Можливо найближчим часом нам вдасться досягти позитивної динаміки.  Втім розслабитись і різко почати жити, наче нічого не відбувається, ми не можемо. А. Садовий.

Андрій Садовий зазначив, що право послабити карантин у містах забрав уряд. Тож побажання підприємців дозволити відновити роботу приватних освітніх центрів, спортивних закладів, мер може лише перескерувати на обласну комісію а голову ЛОДА, які приймають відповідні рішення. Останнє слово щодо поновлення жорстких обмежень також за цією комісією. Хоча зараз рівень захворюваності у місті тримається у межах 19%, критичним буде ріст показника до 23%, що може стати причиною повторного повноцінного карантину. Наразі Львів у списку міст із високим показником, тому відкриття закладів громадського харчування, що анонсувалось 5 червня – під питанням. 

Власникам івент-індустрії та освітніх центрів мер пообіцяв посприяти у відновленні роботи за умови тимчасового «карантинного» підходу: організовувати зустрічі просто неба, у парках, скверах, дворику Ратуші.

Підприємці запропонували мерії скласти список необхідних закупівель, які нині можуть врятувати життя хворим на коронавірус, адже щоб забезпечити усім необхідним медичні заклади, містові потрібна допомога. І хоч малий бізнес не має можливості великих фінансових вливань, все ж лепта від бізнесу також допоможе у боротьбі з пандемією, єдина умова – щоб був реальний список потреб та суми. Також керівники компаній просили місцеву владу максимально перевести послуги ЦНАПу  в онлайн-формат, щоб зекономити час на оформлення документації. Наразі карантин став сприятливим періодом для певних напрацювань у цьому напрямку і вже 30 послуг є доступними  онлайн.

Ще із хороших новин: незабаром у Львові уде створено каталог усіх підприємств, розділених на галузі. Це дасть розуміння, скільки якого бізнесу провадять в місті, посприяє контактам бізнесу і створенню галузевих кластерів.  Окрім цього мерія запускає чат-бот та телеграм канал, де інформуватиме про львівських підприємців. А також бізнес має шанси працювати у більш комфортних умовах, адже актуальними залишаються плани (а подекуди вже почали реалізовувати) будівництво комплексу конгрес-центру на вулиці Ряшівській. Із конференц-залами, готелем та інфраструктурою, також мерія має плани переїхати у нове приміщення на початку вулиці Городоцької, де паралельно облаштують комплекс музеїв і сучасного мистецтва, а також бізнес-зали.

Наразі є низка факторів, що заважає планам, це і вірус і непорозуміння усередині міської ради між депутатами. Тому Андрій Садовий запросив представників бізнесу долучатись до політичних процесів, «приміряти штани» службовців та міських обранців, адже Львову важливо мати інтелектуальну владу, аби вирішувати складні питання.