Новини

Всі новини

РОЗВИТОК БІЗНЕСУ В УМОВАХ «ПРОМИСЛОВОСТІ 4.0»

З кожним роком розвиток «Індустрії 4.0» набирає обертів. Підприємцям потрібно бути готовими до ведення бізнесу в нових умовах, коли все дуже швидко змінюється. Час відтепер іде швидше…

ЩО ТАКЕ «ПРОМИСЛОВІСТЬ 4.0»?

Четверта промислова революція (англ. The Fourth Industrial Revolution, також англ. Industry 4.0, нім. Industrie 4.0, укр. Промисловість 4.0) — поняття, що означає розвиток і злиття автоматизованого виробництва, обмін даних і виробничих технологій в єдину саморегульовану систему, з якнайменшим або взагалі відсутнім втручанням людини у виробничий процес (Джерело: Вікіпедія).

Четверта промислова революція розпочалась із активним ростом інформаційних технологій та пов’язана із інформатизацією та роботизацією усіх сфер науки та техніки. Революційні зміни поступово охоплюють усі країни та сфери діяльності.

Зміни, які вже почались, стосуються:

  • змін функцій держави;
  • створення нового соціуму;
  • змін ролі та функціонування грошових систем;
  • цифрової трансформації діяльності;
  • впровадження SMART (розумного виробництва);
  • розвиток альтернативної енергетики і збереження екології;
  • освоєння космічних технологій;
  • розвиток роботів та біотехнологій;
  • використання хмарних технологій;
  • ріст Шерінгової економіки.

У новій економіці Клієнт матиме завищені очікування. Будуть широко використовуватись спільні інновації, коли і виробник, і споживач будуть спільно працювати над новими продуктами. Конкуренцію вже звичайним бізнесам, буде створювати бізнес, створений на спільному та взаємовигідному використанні активів та ресурсів.

БЛИЗЬКЕ МАЙБУТНЄ

Це не далеке і не відоме для бізнесу. Бізнес вже стає глобальним завдяки швидкому поширенню інформації та інноваціям.

Тому кожен підприємець має задуматись  над тим, як завтра або через кілька років буде виглядати його бізнес у межах «Індустрії 4.0» у світі, в країні і в місті, де він працює зараз. Переглянути проекти і процеси, враховуючи «правила гри» недалекого майбутнього. Вдосконалити стратегію. Трансформувати бізнес. Робити все, щоб не випасти з контексту і не програти конкуренцію.

Життя в цифрі, розумний годинник, розумний дім, розумний офіс, розумний завод – все це поступово, але впевнено входить в наше життя.  Це сприяє створенню нових напрямків діяльності, нових послуг та нових продуктів.

ВАЖЛИВІ ЗАПИТАННЯ

Тим, хто хоче розвиватися та йти вперед, потрібно дати відповіді на запитання, дуже важливі для епохи «Індустрії 4.0»:

  1. Як мій бізнес буде працювати у цифрових технологіях ?
  2. Що нового мій бізнес може запропонувати споживачам ?
  3. Які інноваційні технології змінюють сферу діяльності мого бізнесу ?
  4. Яким чином мій бізнес впливає на соціум, екологію, глобальний розвиток?

ЕРА НОВОГО УПРАВЛІННЯ

Окрім того, «Індустрія 4.0» вплине на працівників та на управління бізнесом. Багато функцій працівників будуть виконувати машини, роботи та комп’ютери.  З’являться нові професії.

Управління бізнесом буде залежати від рівня автоматизації та засобів комунікації. Творчість та знання будуть основними факторами успіху у бізнесі.

Поки ви мрієте про майбутнє, можливо вже завтра привітний дрон за вікном розбудить вас зранку і подарує вам теплу каву та ранкове привітання.  Трансформуйте себе, процеси та свій бізнес. Пам’ятайте: час іде швидше.

Автор: Роман Грицьків, власник, директор компанії HBPI company, партнер River Of Knowledge, консультант з процесного  управління та управління якістю, бізнес-тренер
Джерело: «Ділове Слово» №26