Новини

Всі новини

Верховна Рада України ухвалила законопроект, який стимулюватиме розвиток фермерських господарств

У разі прийняття закону фермери зможуть після 7 років оренди викуповувати земельні ділянки площею до 5 га. Також прийняття законопроекту дозволить розблокувати створення фермерських господарств та спростить їх перехід в легальний статус.

У разі прийняття закону фермери зможуть після 7 років оренди викуповувати земельні ділянки площею до 5 га. Також прийняття законопроекту дозволить розблокувати створення фермерських господарств та спростить їх перехід в легальний статус.

За прийняття відповідного законопроекту №7060 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності» в першому читанні проголосували 230 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

«Ми з колегами підтримуємо обмеження, які пропонується встановити законопроектом на розпорядження і зміни цільового призначення земельної ділянки, безоплатно отриманого у власність або в оренду без аукціонів. Пропонується також встановити 7-річну заборону на відчуження земельних ділянок під особисте селянське господарство, отримані громадянами в порядку безоплатної приватизації, передання їх у користування третім особам, зміни їхнього цільового призначення», - прокоментував рішення глава парламентського підкомітету з опитуваннями земельних відносин Олег Кулініч на своїй сторінці в мережі Facebook.

За його словами, важливою новацією законопроекту є збільшення гарантійного внеску для учасників земельних торгів.

Також проект закону передбачає скорочення земельної ділянки, яку можна безкоштовно приватизувати для ведення особистого господарства -до 1 га з 2 га. Крім того, документ забороняє протягом семи років змінювати цільове призначення землі, яку безкоштовно передано державою для особистого користування.

Право безкоштовної приватизації земель для ведення особистого господарства автори законопроекту пропонують залишити за працівниками соціальної сфери, які працюють у сільській місцевості, ветеранами війни і власниками будівель, розташованих на земельній ділянці. При цьому документ дозволяє для ведення городництва поза аукціонами передавати в оренду не більше 0,6 га землі.

Нагадаємо, 4 квітня Кабінет міністрів України схвалив та направив до Верховної Ради законопроект про передачу у власність фермерам 500 тисяч га земель сільгосппризначення, які на даний момент перебувають у постійному користуванні і не можуть бути передані у спадок