Новини

Всі новини

ПОСАДОВІ ОБОВ’ЯЗКИ. ДЛЯ КОГО І НАВІЩО

Останнім часом все більше менеджери, власники малого та середнього бізнесу звертають увагу на посадові обов’язки. Як їх прописати? Хто це повинен робити? Чи повинні працівники діяти лише в рамках посадових інструкцій? Чи можуть відмовитись виконувати роботу, яка не входить до посадової інструкції? Йде голова обертом від цих питань? Все по поличках розкладає Олена Анатійчук.

Основа основ

Для малого бізнесу характерно запускатися без будь-яких прописаних посадових інструкцій. Одні кажуть: дайте нам посадову інструкцію. Інші – ця бюрократія пережила себе. Сьогодні з’явився такий вид організації підприємства, як холократія (немає ієрархії підпорядкування і посад на підприємстві, це самоорганізована модель. Головна її ідея – об’єднання працівників у кола, всередині яких ухвалюються рішення про розподіл завдань та відповідальність).

Холократія – вид підприємства, де немає ієрархії підпорядкування і посад. Це самоорганізована модель. Головна її ідея – об’єднання працівників у кола, всередині яких ухвалюються рішення про розподіл завдань та відповідальність.

Посадова інструкція – це сформований певним чином документ, в якому перелічені вимоги до працівника: що він повинен знати, що повинен робити, які у нього права на підприємстві, за що несе відповідальність.

Посадова інструкція: для кого і чому

По-перше, для роботодавця, щоб зрозуміти чи взагалі така посада потрібна. Адже кожен власник повинен чітко контролювати свої витрати. Іноді на фірмі є певна кількість людей і керівник видумує для них роботу. Коли є посадова інструкція для кожного, стає зрозуміло чи взагалі потрібно виконувати ті чи інші дії. Тоді можна скоротити кількість працівників. Можливо якась сфера діяльності на підприємстві взагалі не закріплена ні за ким. Тому часто якусь роботу виконує хто крайній, в результаті – неякісно. Якщо ж керівник сяде і розкладе весь свій бізнес на посадові обов’язки його працівників, йому стане зрозумілим хто і що робить у нього на підприємстві.

Коли є посадова інструкція для кожного, стає зрозуміло чи взагалі потрібно виконувати ті чи інші дії

По-друге, для працівника. Коли працівник розглядає можливість працювати на тій чи іншій роботі, він хоче чітко усвідомлювати, що його може чекати в перспективі.

Хто складає посадову інструкцію?

Все залежить від підприємства. Однак, у будь-якому випадку, це повинна бути людина, яка дотична до роботи того, хто буде виконувати дану інструкцію. Ви не можете вимагати від кадровика чи HRа написати всі посадові інструкції. Він може зробити лише шаблони. А для того, щоб ці інструкції відповідали реаліям, повинен керівник підрозділу чи підприємства над цими інструкціями попрацювати.

Сам документ не треба робити довгим. Важливості від цього не додасться, повірте. Я зустрічала інструкції розміром в один абзац – але це був Закон, якого всі дотримувались і всі знали.

Ви не можете вимагати від кадровика чи HRа написати всі посадові інструкції. Він може зробити лише шаблони

Про вимоги

Основне – інструкція має відповідати дійсності. Потрібно не просто її скачати з інтернету, а попрацювати над нею. Цей документ стане корисним для всіх. Адже усіх лякає невідомість.

Прописати все – неможливо

Бізнес – це творчий процес створення продукту чи послуги. Неможливо передбачити та прописати абсолютно всі ситуації, які можуть трапитись під час роботи.

Основне – інструкція має відповідати дійсності.

У непередбачуваних ситуаціях посадова інструкція, на жаль, не допоможе. А спрацьовує лояльність працівника до фірми. Якщо працівник розуміє для чого існує бізнес, яку користь отримує від роботи (так, саме персональна вигода стоїть у працівників на першому місці), тоді він намагатиметься не лише дотримуватися інструкцій. А й робити все, щоб досягти загального результату підприємства.

Про внутрішній PR

Ось тут включається процес внутрішнього PR. Незалежно, це малий, середній чи великий бізнес. Власники повинні дбати про те, щоб працівник завжди був впевнений та розумів, що на даний момент це місце праці є найкращим. Тоді, працівник буде дотримуватись посадових інструкцій і навіть робити більше задля загального блага компанії.

Інструмент від Олени Анатійчук

Скласти посадову інструкцію можна знайти тут: http://kadrhelp.com.ua/posadovi-instrukciyi-metodika-skladannya

 Олена Анатійчук, маркетолог із 10-річним досвідом, бізнес-консультант.