Новини

Всі новини

Лінь на роботі: причини та способи боротьби

Майже кожна людина час від часу лінується. Іноді це фізична лінь, коли не можеш нічого робити, іноді – розумова, коли не хочеться думати, іноді — емоційна, коли немає бажання й сил проявляти емоції. Який би різновид ліні вас не наздогнав, варто розуміти, що з нею робити та як попередити. HeadHunter Україна дізнався у користувачів порталу hh.ua, як і чому вони відчувають лінь на роботі та як з нею борються.

У 89% опитаних буває так, що їм просто лінь працювати. Лише 11% зазначають, що з ними таке не трапляється. На запитання «Що їх мотивує не лінуватися на роботі?» респонденти зазначали такі фактори, як любов до своєї справи, хороша атмосфера в колективі, заробітна плата і бонуси, високий рівень відповідальності та багато цікавих завдань.

Ті ж, хто лінується, роблять це з різних причин. 48% лінуються через фізичну втому. 45% іноді не мають настрою працювати. 40% зазначили, що лінь настає через відсутність мотивації і ще стільки ж – через нудні завдання. 35% відзначили вигорання, як одну з причин ліні на роботі. Респонденти у попередніх опитуваннях зазначають, що єдиним ефективним методом боротьби з перевтомою, нервовим перенавантаженням і вигоранням є довготривалий відпочинок. Натомість 24% респондентів вважають, що на відпочинок не варто витрачати багато часу. Цілком досить провести вихідні без думок про роботу. Емоційне вигорання: які професії під прицілом. 26% зазначили, що погода має вплив на те, чи лінуються вони на роботі. Також чверть опитаних повідомили, що одним із факторів ліні для них є низька заробітна плата. Так, в основному, про зміну роботи респондентів змушували замислюватися такі фактори, як низька оплата (49%) і відсутність можливості професійно розвиватися (40%). Пошук роботи чи кращих можливостей? Серед інших причин зазначали втому, високу завантаженість, емоційне виснаження тощо. 

Борються з лінощами переважно, просто не піддаючись їм. Але є частина респондентів, які не вживають жодних заходів для боротьби з лінню. Ті ж, хто все-таки намагається її побороти, використовують ще й такі інструменти, як вибудовування власної мотивації; планування завдань, їх розділення на більш дрібні; перемикання уваги на більш цікаві завдання, особисті справи. Також одним із способів побороти лінь називають відпочинок: дехто пропонує пасивний (сон), а дехто акцентує увагу на активному (спорт, прогулянка). 

Який би зі способів ви не обрали наступного разу, спробуйте задуматися, чому саме вам лінь працювати, і поспостерігайте, наскільки часто ви піддаєтеся лінощам. Можливо, легше буде встановити причину і вирішити питання (поговорити з роботодавцем, психологом тощо), ніж постійно відчувати лінь під час роботи. Пам’ятайте, що набагато комфортніше працювати на роботі, яка вам до вподоби і приносить задоволення та важливий для вас результат.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у липні 2018 року. В опитуванні взяло участь 639 респондентів з різних регіонів України.