Новини

Всі новини

Як зробити, аби у фірми завжди були гроші?

Як забезпечити платоспроможність підприємства? Як робити якісні прогнози виручки? Finance Controlling online: чому цей сервіс – невід’ємна частина фінансового управління, розповідають В’ячеслав Шатілло та Артем Ковчужний. Крім того, у статті експерти діляться знаннями про фінансове планування та прогнозування.

Планування та прогнозування

Прогноз та планування – категорії, що застосовуються до всіх типів підприємств, у масштабах від індивідуального до найбільших корпорацій. Якщо почати з головного питання: «Як зробити, аби гроші були завжди?», то все починається з необхідності знати скільки коштів потрібно мати бізнесу, щоб він міг без перешкод функціонувати та генерувати прибуток. Тобто кожного керівника повинна турбувати оптимальна потреба у цих коштах.

Говорячи мовою аналогій, уявіть собі, що ви маєте здійснити переїзд на власному авто (ваш бізнес) з Харкова до Львова. Для цього потрібна конкретна кількість пального (грошей), не більше та не менше. Якщо ви не вмієте планувати подорож: обов’язково потрапите у дві типові ситуації: коли пального не вистачило і ви зупинилися серед дороги, потребуючи допомоги. Або у вас лишився надлишок, що також в ідеалі не є добре, бо за пальне ви вже заплатили з власного гаманця. А на авто ви вже не плануєте кудись їхати. Тому більшість власників бізнесу (~ 96%), інтуїтивно розуміючи цю проблему, намагаються тримати у своїй організації якомога більше коштів, аби попередити ризик зупинки бізнесу серед дороги. Бо елементарно не вистачить грошей оплатити рахунки. Навіть нехтуючи тим, що вони не бачать у власних кишенях тих прибутків, які існують у звітах.

Планування грає першочергову роль – як підготовка по досягненню цілі (куди їхати та скільки для цього потрібно ресурсу). А прогноз, як інструмент планування, дозволяє зробити цей процес найбільш точним та виміряним, тобто таким, якому можна вірити та розглядати план, як інструкцію до дії. Але, на жаль, головна проблема у нашому бізнес-середовищі криється в тому, що, говорячи про необхідність планувати, ніхто не каже про необхідність займатися прогнозуванням. Як наслідок – ніхто не вміє цього робити професійно, лише мотивуючись власною наполегливістю та досвідом, що рано чи пізно  спричиняє проблеми.

Якісне прогнозування

Ми абсолютно голосно та відверто говоримо на усіх навчальних заходах: для того, щоб вміти керувати власним бізнесом та знати, скільки грошей заробить організація у майбутньому місяці, зовсім НЕ потрібно мати спеціальну освіту. Для цього потрібно лише взяти одну єдину цифру, що накопичується в касі за один день, та внести її до спеціально розробленої онлайн-програми Finance-controlling. Все інше за вас зробить комп’ютер.

Всі ці нарікання про те, які сьогодні складні часи для економіки України – лише відмовки, які є проявом низької фінансової культури нашого населення.

Як підказує наш власний досвід, з цією відповідальною роботою змогли впоратись всі, хто знає як увімкнути комп’ютер та зайти до інтернету. Нічого складного.

Finance Controlling online – що це за сервіс?

Можливо, це дещо зарозуміло, але ми порівнюємо свою професію з професією лікаря. Різниця лише у тому, що ми лікуємо бізнес. Але буває, що лікування бізнесу призводить і до врятованого життя його власника. Тому, маючи чималий досвід у розумінні та вирішенні проблем організацій різної сфери діяльності, ми вирішили створити «ліки» від головного болю та нервових розладів.

Finance controlling – це універсальний інструмент, який легко дозволяє будь-кому не просто вести та керувати власним бізнесом чи поліпшити персональне фінансове становище, а й навчитися робити це грамотно. Поряд з нашою звичайною діяльністю, Finance controlling є втіленням ідеї дати дієві знання всім охочим.

Як керувати грошима

Керувати грошима, в першу чергу, потрібно тоді, КОЛИ ЇХ НЕМАЄ. А коли вони є – потрібно насолоджуватися життям. Всі ці нарікання про те, які сьогодні складні часи для економіки України – лише відмовки, які є проявом низької фінансової культури нашого населення.

Саме мінливість нашої економіки створює потребу в більш гнучких інструментах керування власним, і не тільки, бізнесом. Без планування та прогнозу будь-яка справа приречена.

Наприклад, у Швейцарії, є впевненість, що наступні 5 років будуть схожі на 5 попередніх. А у нашій країні потрібно своєчасно реагувати на зміни у зовнішньому середовищі мало не кожного дня. Для цього і існують прогнози, як захист фінансового майбутнього від непередбачуваних подій.

Платоспроможність

Платоспроможність – фінансове явище, яке виникає при дотриманні 7-ми обов’язкових принципів платоспроможності. Про це більш детально ми поговоримо на заході. Лише зауважимо, що все починається з прогнозу виручки (надходжень). Все інше – поглиблене вивчення предмету дискусії. Так би мовити, для тих, хто хоче розібратися у внутрішньому механізмі фінансів.

Фінансовий розвиток

Варто розуміти, що між фінансами та розвитком будь-якої компанії існує пряма залежність. Більшість власників, починаючи справу, завжди відчувають натхнення, коли їх прибутки з місяця в місяць зростають великими темпами. Це ще не успіх, якого прагне будь-хто з менеджерів високої ланки, це лише перший крок до перевірки власника та його бізнесу щодо вміння керувати фінансами.

Ми завжди говоримо: «Не дай Бог тобі досягти НЕЗАПЛАНОВАНОГО успіху». Саме з цього етапу починаються головні проблеми в будь-якій організації. «Незапланований розвиток призводить до втрати платоспроможності і банкрутству» – правило, якого на жаль, мало хто дотримується.

Finance–controlling – це універсальний інструмент, який легко дозволяє будь-кому не просто вести та керувати власним бізнесом чи поліпшити персональне фінансове становище, а й навчитися робити це грамотно.

В’ячеслав Шатілло, директор Консалтингової Компанії «ТОР», професор економіки і бізнесу, практикуючий бізнес-консультант і бізнес-тренер.

Артем Ковчужний, фінансовий директор і консультант Консалтингової Компанії «ТОР».