Новини

Всі новини

Як залучити інвестиції для малого та середнього бізнесу

Передумовою будь-якої інвестиції є підтвердження попиту на продукцію проінвестованого бізнесу з однієї сторони. Та наявність ресурсів для ведення бізнесу – з іншої. Важлива також логіка вибору. Про те куди вкладати кошти та як залучити інвесторів розповідає експерт із корпоративного банкінгу Мар’ян Шабатура.

СФЕРИ ІНВЕСТУВАННЯ

В контексті України експерти погоджуються, що країна має значні людські та земельні ресурси в сприятливих кліматичних умовах. Тому садівництво та овочівництво є привабливими для інвестицій.

В Україні вартість землі в 5 разів нижча, ніж у сусідній Польщі. А заробітна плата в Україні все ще у 5 разів нижча.

З точки зору довготривалого попиту я б виділив виробництва, спрямовані на енергоощадність. Україна є частиною глобальної економіки, тому попит на енергоощадні технології, засоби виробництва та матеріали буде постійним.

Експерт радить!
Обираючи напрямок майбутнього бізнесу, підприємцю слід зважувати свої можливості з огляду на наявність власного капіталу. Оскільки кожен бізнес має свою капіталоємкість. Ресурси у 100 тис. євро не будуть достатніми для старту бізнесу у вирощуванні сільськогосподарських культур , де одиниця сучасної техніки вартує до 300 тис. євро. Але така сума є цілком достатньою для старту, наприклад, в овочівництві на ділянці до 100 га.

ФОРМИ ІНВЕСТИЦІЙ

Класично інвестиція – це частка у бізнесі (кошти в обмін на частину прибутку, інвестор несе ризик втрати капіталу).  Останнім часом в Україні з’являються нові форми інвестицій. Наприклад, так звані бізнес- інкубатори або кластери –інвестор створює умови для групи компаній одного або кількох схожих напрямків діяльності. Надає приміщення , інфраструктуру в обмін на частку в бізнесі (в Україні активно розвиваються IT-кластери).

Нездатність українського бізнесу представити свою компанію на цифровому (бухгалтерському) рівні є суттєвою перепоною як для інвестицій, так і для залучення банківського кредиту.

ДЕ ШУКАТИ ІНВЕСТОРА

Сьогодні усіх об’єднує інтернет. Створіть свою сторінку, користуйтесь спеціальними сайтами startups.co, gust.com, краудфандинговими сайтами, мережами бізнес-агентів, платформами онлайн кредитів (так звані P2P кредити -Posper,TrustLeaf, Ondeck і Lending Club), професійними мережами (EFactor, Xing, Plaxo, Startup Nation, Cofoundr і Meetup) – все це дає можливість пошуку не локального, а глобального.

Якщо у вас діючий бізнес і ви шукаєте локального інвестора –  спілкуйтесь з компаніями, які є, або могли б бути, вашими постачальниками або покупцями.

Якщо Ви шукаєте кошти для цільового фінансування вашого бізнесу – останнім часом держава впроваджує гранти та допомоги для стимулювання тих чи інших виробництв (Львівська обласна державна адміністрація запровадила ряд програм для підтримки сільського господарства, деревообробної та харчової галузі, створення бізнесу учасниками АТО).

Також міжнародні фінансові інвестиції активно сприяють українському бізнесу, надаючи гранти на впровадження енергоощадних технологій та екологізацію діючих виробництв, впровадження сучасного рівня фінансового менеджменту.

Йдучи на домовленість з інвестором, будьте готові погодитись з його присутністю в компанії.

ЯК ЗАЛУЧИТИ ІНВЕСТОРА

Зробіть гарну презентацію, так званий тізер. Опишіть ідею продукту, його конкурентні переваги, ризики бізнесу, стратегію розвитку, “оцифруйте” інформацію – надайте прогноз грошових потоків та розрахунки на віддачу вкладеного капіталу.

Якщо у вас діючий бізнес перед пошуком інвестора подбайте про належний рівень фінансового менеджменту у вашій компанії, фінансовий облік та звітність. Це дуже важливо для залучення капіталу. Нездатність українського бізнесу представити свою компанію на цифровому (бухгалтерському) рівні є суттєвою перепоною як для інвестицій, так і для залучення банківського кредиту.

ГАРАНТІЇ

Варто домовлятись на старті про обов’язки кожної із сторін. Провести детальні переговори, зрозуміти наміри та плани інвестора, укласти угоду. Якщо йдеться про частку в капіталі – українське корпоративне дає власнику 50 відсотків в статутному фонді право не тільки впливати але й призначати власне керівництво компанією. Йдучи на домовленість з інвестором, будьте готові погодитись з його присутністю в компанії. Ніхто не надасть вам кошти без встановлення контролю за їх використанням та діяльністю компанії на період дії угоди. Важливо, щоб цей контроль не гальмував розвиток компанії, а давав можливість оперативно реагувати на динамічну ринкову ситуацію та приймати своєчасно управлінські рішення.

Мар’ян Шабатура,
експерт з корпоративного банкінгу із 20-річним досвідом.