Новини

Всі новини

ЯК УПРАВЛЯТИ ВЛАСНИМИ ФІНАНСАМИ?

На що витрачати гроші? Як знайти баланс між нагальними потребами та стратегічними фінансовими цілями? Розповідає Андрій Середа, експерт з фінансового планування та консервативних інвестицій.

ЗРОЗУМІТИ МЕТУ

Спершу треба поставити собі питання: «Для чого насправді ведемо бізнес?». Правильною відповіддю буде – для задоволення власних фінансових та не фінансових цілей. Багато стартаперів роблять велику помилку, коли цього не враховують і створюють бізнес просто так, бо це модно. У першу чергу – слід зрозуміти, чого хочемо від життя, а тоді будувати бізнес, який, що важливо, є тільки інструментом для досягнення цілей.

«ВІДЧУТИ» ЦІЛІ

Цілі можуть бути грандіозними та далекоглядними. Важлива умова – їх треба «відчувати». Це повинна бути не просто мрія, а розуміння, що ви готові за цю ціль боротися.

Окрім того, всі цілі повинні задовольняти складові технології КРЕДО (К – бути конкретними, Е – економічно обґрунтованими, Д – досяжними, О – обмеженими в часі).

Бажано відзначити не одну ціль, а кілька.  І ще – варто їх деталізувати. Якщо хочете автомобіль – то якої конкретно марки, якщо будинок – то на скільки квадратних метрів. Слід розуміти, скільки потрібно грошей на досягнення цілей, щоб спланувати необхідний щомісячний прибуток.

Тим, хто планує цілі, варто знати і розмежовувати поняття фінансової незалежності та фінансової свободи. Перше – це пасивний дохід, тобто прихід достатньої кількості коштів без твоєї участі. Фінансова свобода – вища ціль, яка передбачає можливість жити так, як хочеш, дозволяти собі все те, що спаде на думку.

Я завжди кажу людям так: допоможи людям досягти їхніх цілей, а вони допоможуть досягти твоїх. Наприклад, надаючи користь, ти стимулюєш людей робити повторні покупки чи замовлення.

Ще одне кредо – жити не за годинником, а за компасом. Тобто дивитися трохи далі, щоб зрозуміти напрямок руху.

В Україні, на жаль, не поширена культура планування особистих фінансів. Справа в тому, що в Радянському Союзі вся система була побудована так, щоб люди не думали, а були всього лиш виконавцями. Закордоном традиції планування передаються з покоління до покоління протягом багатьох сотень років. Там це норма. У нас, можливо, через 10-50 років буде щось схоже.

ВРАХУВАТИ ЗАКОНИ ГРОШЕЙ

Існують певні правила чи закони грошей. Вони ще описані в книзі «Найбагатша людина у Вавилоні» (Клейсон Джордж).

Отже, перше правило – заплати собі. Тобто сформуй так званий резерв чи «фінансову подушку» – кошти на непередбачувані ситуації, на випадок зниження доходів тощо. Наявність такого недоторканого запасу дозволяє більш упевнено почуватися і не поспішати у прийнятті стратегічних рішень.

Друге правило – віддай борги. Це важливо для людей, які запускають перший бізнес – бажано вкладати свої гроші, не позичені. Чому? Бо коли ти віддаєш власний ресурс, відчуваєш більшу відповідальність. Окрім того, якщо потерпиш поразку, не опинишся у фінансовій ямі.

Третє правило – гроші повинні працювати. Існує правило золотого трикутника, в основі якого надійні та доступні інвестиції, а на вершині – прибуткові. Що це означає? Надійні – це захищені кошти – надійні депозити тощо. Доступні – короткострокові депозити або з правом зняття. Якщо немає фундаменту, існує ризик втратити прибуток. Це велика помилка – коли люди всі своїх кошти вкладають у бізнес, адже як тільки станеться щось непередбачуване – ризикуєте не залишитися на плаву.

Ще одне важливе правило – інвестуй за порадами фахівця, який зможе порадити, куди найкраще вкладати кошти, звернути увагу на ризики та спрямувати у правильне русло.

І, нарешті – хто слухає махінаторів, які обіцяють шалені прибутки, незабаром може втратити все. Дотримання таких «законів грошей» допоможе правильно управляти власними фінансами, грамотніше будувати бізнес та краще жити.

Дотримання цих «законів грошей» допоможе правильно управляти власними фінансами, грамотніше будувати бізнес та краще жити.

ДОТРИМУВАТИСЯ БАЛАНСУ

При веденні підприємницької діяльності важливо дотримуватися балансу у всіх сферах життя. Існують три основні сфери – гроші, відносини, здоров’я. Якщо ми спрямуємо всю свою енергію на ведення бізнесу, рано чи пізно отримаємо погіршення стану інших сфер. Коли їх покращуватимеш – погіршаться справи бізнесу. Тож, зрештою, акцент на чомусь одному не приносить ні бажаних результатів, ні задоволення.